Monday, November 22, 2010

Recept á lá UFÓ

Receptek: hogyan rontsuk, illetve javítsuk fotóinkat. 

Mostanság rengeteg elrontott kép kerül szemem elé, már rosszul vagyok tőlük. Minden fotós tuti receptek után kutakodik, íme, hát én is ajánlok egyet, amellyel - száz százalékos eséllyel - el lehet rontani egy képet.

Első lépés: Keressetek egy képet, amely valamelyest tetszik is nektek, lehetőleg RAW formátumút:


Második lépés: A kijelölt képet importáljátok a Lightrom-hoz címzett programba, majd minden egyes beállítást tekerjetek fel. Megkülönböztetett figyelmet szenteljetek a Recovery, Fill light, Blacks és Contrast funkcióknak, amelyeknek mutatói – a feltekerésnek keresztelt művelet után – a maximum tartományhoz kell közel állniuk. Íme az eredmény:


A recept betartása nyomán olyan szar képet kaptok, amelyet több célra is felhasználhattok: például megnyerhettek egy versenyt, elvarázsolhatjátok a kezdő fotósokat, akik állandóan irreális látszatot keltő hatásokat keresnek, vagy éppenséggel az általatok irigyelt jó fotósok hányingerét fokozhatjátok.

Végül pedig hadd ajánljak egy olyan receptet is, amellyel javíthatjátok képeiteket, de nem mielőtt elmondanám: a jó képeket nem otthon, a számítógép előtt kell javítani, hanem fényképezés közben, szemtől-szemben az alannyal. Íme a recept:
Első lépés: Töltsetek minél több időt az alannyal, azért, hogy minél jobban megismerjétek őt.
Második lépés:  figyeljetek az alanyra, és ne magatokra. Legyetek nagyon őszinték és nyíltak.
Sok szerencsét, és jó munkát a receptek alkalmazásában.
© Egyed Ufó Zoltán
www.oskar.ro

1 comment:

Simay Zsolt said...

Hát ja, igaza van ufónak, főleg a cikk második részében.